Etensresten over de schutting

juni 2019

Veel burenconflicten ontstaan door misverstanden en matige communicatie daarover. Dat blijkt ook uit het verhaal van een buurtbemiddelaar die bij een goed voorbeeld betrokken raakte.

Twee buurmannen woonden al jarenlang met veel plezier in een straat. Ze kwamen regelmatig bij elkaar op visite en maakten ook samen uitstapjes. Het ging mis toen de hond van een van de mannen overleed. “Die lag op de stoep voor het huis van de andere buurman. De eigenaar vond het raar dat zijn buurman dit niet had gemeld, maar sprak hem daar ook niet echt op aan”, vertelt de buurtbemiddelaar.

Vervolgens groeide de wrevel over dat voorval uit tot een vervelende situatie. Veel contact was er niet meer. Pas echt mis ging het toen de man, bij wie de hond op de stoep lag, een vriendin kreeg. “Die gooide regelmatig etensresten over de schutting. Uiteraard tot grote ergernis van de buurman, die uiteindelijk aanklopte bij Buurtbemiddeling. De vrouw bleek echter niet in voor een gesprek.”

Dat kwam er veel later toch, vertelt de buurtbemiddelaar. “Stomtoevallig kwam ik bij een nieuwe poging twee mannen tegen: van beide buren een zoon. Zij kregen hun vaders toch zo ver dat ze rond de tafel wilden zitten. Dat zien we vaker: dat je via het netwerk van mensen toch iets voor elkaar krijgt.”

Tijdens het gesprek bleek de kou al snel uit de lucht. De mannen waren het er over eens dat het ‘zo niet verder kon’. De kwestie rond de hond werd ook eindelijk opgehelderd: de buurman lag ziek op bed op de dag dat het dier overleed en had alle commotie gemist. “Meest bijzondere aan deze bemiddeling is eigenlijk dat degene over wie de klachten binnenkwamen, helemaal niet bij de aanleiding van het conflict betrokken was. Zij vond om de een of andere reden dat ze het voor haar vriend moest opnemen en gooide daarom steeds voedsel over de schutting.”

 
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g