Buren met bouwplannen

september 2018

Nieuwe buren die meteen een uitbouw maken en daarbij strak op de erfgrens gaan zitten. Niet echt een lekkere binnenkomer en reden voor de nodige spanning. Omdat beide partijen er niet uitkwamen, raakte uiteindelijk een vrijwilliger van Buurtbemiddeling betrokken bij de kwestie.

"De nieuwe buurman wilde een kantoortje voor zijn bedrijf in de tuin. Dat had hij ook wel gezegd tegen de buren. 'Als jullie het er niet mee eens zijn, dan hoor ik het wel', had hij gezegd. Maar daarna begon hij al met bouwen voordat hij een antwoord kreeg", vertelt de betrokken buurtbemiddelaar.

De buren vonden het niet fijn dat het gebouwtje precies op de erfgrens kwam. Ook waren ze niet blij met de raampjes aan de kant van hun tuin. "Die mensen waren heel emotioneel over de zaak, terwijl de buurman bleef zeggen dat hij zich aan de wet hield", zegt de buurtbemiddelaar. Hij kreeg de partijen toch rond de tafel. Na dat gesprek veranderde het bouwplan. Belangrijkste was dat het gebouwtje minder hoog werd en dat de ramen niet meer richting de tuin van de buren werden ingebouwd. "De buren zijn nog steeds niet blij met de gang van zaken en het uitzicht, maar kunnen daar nu wel beter mee leven. Ze hebben het gevoel dat ze toch invloed hebben gehad."

Dat maakt de buurtbemiddelaar vaker mee. "Pas had ik een zaak tussen een oudere vrouw en een jonger stel. De vrouw ergerde zich aan planten die tussen de schutting doorgroeiden. Die ruzie was snel uit de wereld, maar goede vrienden werden de buren niet. "Maar ik zwaaide pas een keer en ze zwaaiden terug", zei de vrouw toen ik haar later nog eens belde. Daar was ze al heel blij mee. De spanning was in ieder geval weg."

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.