De hobby van de buurman

augustus 2015

Zit je lekker rustig in de tuin en begint de buurman op zijn elektrische gitaar te spelen. Of aan de andere kant is die eeuwige klusser weer bezig. De hobby van de buren zorgt soms voor overlast die uiteindelijk tot een vervelend conflict kan uitgroeien. Een buurtbemiddelaar heeft meerdere malen bemiddeld in een 'hobbyconflict'.

De laatste keer was dat tussen de buren van een twee-onder-een-kapwoning. Een van de twee lakt graag materialen en vrienden en kennissen komen daarvoor regelmatig langs. "Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby. Ondanks dat de man filters gebruikt, ruikt die lak best. En de buren hadden daar last van. Vooral op zomerse dagen als de ramen en deuren openstaan", vertelt de buurtbemiddelaar.

Hij klopte met de klachten van de buren aan bij de hobbyist. "Die was eerst vooral verbaasd dat de buurman niet zelf zijn verhaal kwam doen. In het verleden waren er afspraken gemaakt en volgens hem hield hij zich daaraan. Toch wilde hij het probleem graag oplossen en een gesprek beginnen."

Het gesprek vond plaats in de werkplaats. "Belangrijkste probleem bleek uiteindelijk het tijdstip van werken. Daarover zijn afspraken gemaakt. En de communicatie is verbeterd: de hobbyist licht zijn buren nu in wanneer hij aan de slag gaat, zodat ze tijdig ramen en deuren kunnen sluiten. Het probleem is opgelost."

 

Volgens de buurtbemiddelaar is communicatie cruciaal voor het voorkomen en oplossen van problemen met de buren. “Mensen zitten vaak in een verwijtende sfeer. Dat brengt de oplossing van een probleem niet dichterbij. Zeg niet: ‘je moet stoppen met die herrie’, maar ‘ik heb last van het geluid’. Echt, een goed gesprek voorkomt veel gedoe.”

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.