De tuin zorgt regelmatig voor burenruzies. De schutting is een berucht voorbeeld. Die wordt vernield, zonder overleg weggehaald of hij valt om en overleg over een oplossing is niet mogelijk.

Andere ergernissen zijn gebrek aan onderhoud, schaduw van bomen of hagen, zonder overleg snoeien bij de buren, vallende bladeren en bomen die teveel schaduw geven.

En wat te denken van schuurtjes in de tuin, belemmering van uitzicht, zonneschermen of bladeren van de boom van de buurvrouw die bij jou in de tuin vallen.

Tuin of tuinafscheiding

Suggesties

  • Bespreek uw probleem met de buren. Misschien hebben ze helemaal niet door dat ze overlast veroorzaken. Kijk hier voor tips.
  • Onderzoek wat precies de regels zijn voor bomen, schuttingen, heggen en andere tuinafscheidingen. Veel informatie vindt u bij Erfafscheiding 
  • Heeft u last van overhangende takken? Vraag de buren dan vriendelijk om die te snoeien. Leg uit waarom u dat graag wilt, zodat de buren uw verzoek begrijpen.  Overigens moet u de buren wel in uw tuin laten als dat voor het snoeien nodig is. Willen de buren niet meewerken?  Misschien mag u dan zelf de takken snoeien! Lees daarover meer bij Overhangende takken 
  • Willen de buren niet samen met u een schutting plaatsen? Zet er dan een op uw eigen grond neer. Bij het Kadaster kunt u eventueel navragen waar de erfgrens precies loopt.

Andere problemen:

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.