Buren in Nederland


Bekend Nederlands gezegde: beter een goede buur, dan een verre vriend. Een goede relatie met de mensen in de buurt draagt bij aan fijn wonen. Soms makkelijker gezegd dan gedaan. Bijvoorbeeld geluidsoverlast, rommel, de hond, de kinderen en de tuin zorgen voor ergernis. Ook cultuurverschil speelt een rol.  

Met een goed gesprek zijn irritaties vaak snel uit de wereld. Niemand wil immers graag problemen met de buren. Rekening houden met elkaar is heel belangrijk. Daarom een aantal tips over hoe je het contact goed houdt. Kom je er echt niet uit? Dan kunnen de vrijwilligers van Buurtbemiddeling een rol spelen.    

De tips:
  1. Stel je voor. Een normale burenrelatie begint met een vriendelijke kennismaking. Bel aan bij je nieuwe buren en vertel wie je bent. 
  2. Houd het netjes. Nederlanders waarderen het als het rondom je huis netjes is.
  3. Houd het rustig. Nederlanders verwachten dat het na zonsondergang en op zondagochtend rustig is. Ze houden dan niet van luid praten, rondrennende kinderen en ander lawaai. 
  4. Gordijnen? Nederlanders houden de gordijnen graag open. Ze vinden het niet prettig als bij de buren overdag de gordijnen dicht blijven. Vind je dat niet fijn? Hang dan een vitrage op! 
  5. Communiceer met je buren. Feestje? Vertel je buren wanneer dit begint en eindigt. Nodig ze gerust uit. Vraag ze contact met je op te nemen als ze overlast ervaren.
  6. Nederlandse directheid. Nederlanders communiceren heel direct. Als ze iets dwars zit of iets niet willen, vertellen ze dat. Wat ze zeggen, bedoelen ze ook! Vat dit niet op als een belediging, maar als een Nederlandse manier van communiceren! 
  7. Niet invullen voor een ander. Het is dus heel normaal om naar je buren te gaan om te bespreken wat je dwars zit of niet begrijpt. Wacht daar niet te lang mee! Uiteindelijk komt het neer op één principe: 
  8. De gouden leefregel: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.       

Buurtbemiddeling
Toch een conflict met de buren dat maar niet wordt opgelost? Denk dan eens na over Buurtbemiddeling. Deze organisatie helpt bij het oplossen van burenruzies. De vrijwillige en neutrale bemiddelaars luisteren naar het verhaal van beide buren. Bedoeling is dat de buren zelf met een oplossing komen. Dat werkt veel beter dan wanneer iemand anders een oplossing oplegt. Buurtbemiddeling is gratis. Wel verwachten we dat de buren meewerken aan een voor beiden acceptabele oplossing. 

Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g