De onderverhuurder

juli 2024

Je hebt veel last van lawaaierige buren en tegelijkertijd zie je in hun woning steeds mensen die je helemaal niet kent. Dan is het lastig om die personen aan te spreken op hun gedrag. Met hulp van Buurtbemiddeling werd de overlast uiteindelijk toch opgelost, vertelt een buurtbemiddelaar die bij deze zaak betrokken was.

Eigenlijk ging aan deze situatie al een periode van ergernissen vooraf. “De mensen die overlast ervaarden hadden problemen met het geluidsniveau bij de buren. Dat waren mensen van buitenlandse afkomst die ’s avonds meer geluid maakten dan de buren gewend waren geweest. Een gesprek daarover was best succesvol: de nieuwe buren maakten niet bewust zoveel lawaai en zouden proberen om ’s avonds wat rustiger te zijn”, vertelt de buurtbemiddelaar.

Dat leverde inderdaad een paar rustige maanden op. Maar daarna nam het lawaai in de avond en zelfs in de nacht weer toe. Bovendien verplaatste dat geluid zich op warme zomeravonden ook vaak naar de tuin. En dat is niet prettig als jezelf wilt slapen omdat je de volgende dag vroeg moet werken. “De buren wilden daar wel iets van zeggen, maar troffen hun buren nooit thuis. Wel zagen ze regelmatig andere mensen de woning binnengaan. Ze kregen daarom het idee dat de woning was onderverhuurd.”

Contacten met de politie en de woningbouwvereniging leverden geen resultaat op. Het woonplezier van de buren werd daarom steeds minder. “Ze voelden zich bovendien van het kastje naar de muur gestuurd en hadden het gevoel dat niemand serieus naar hun situatie wilde kijken. Toen kwamen wij in beeld. En wij liepen tegen hetzelfde probleem aan: ook wij troffen de buren nooit thuis, maar wel andere mensen die de taal niet spraken.”

De buurtbemiddelaar besloot daarom de situatie nog eens voor te leggen aan de woningbouwvereniging. En met succes. “Na enig onderzoek bleek dat de oude buren hun woning tijdelijk hadden onderverhuurd. De corporatie nam daarom maatregelen. En daarmee keerde de rust in de buurt snel terug. Hoewel we in dit geval dus niet konden bemiddelen tussen twee partijen, heeft onze inzet toch wat opgeleverd.”

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.