De bange hond en de buurjongens

november 2019

Buurjongens die gek zijn op vuurwerk afsteken, terwijl jezelf een hond hebt die als de dood is voor al dat geknal. En dan begint het geknal ook nog eens begin december. “Dat wordt een lange maand…”, dacht Marjan, die besloot om het gesprek met de buurjongens aan te gaan. Met succes.

“Mijn hond is echt heel bang voor vuurwerk. Vorig jaar trilde hij helemaal. Daarom bereidde ik hem met een vuurwerktherapie voor op de laatste dagen van december. Maar dit jaar begonnen de buurjongens wel heel vroeg…”, vertelt ze.

Ondanks dat ze prima contact heeft met de buren en de jonge pubers, vond ze het toch moeilijk om aan te bellen. “Je wilt geen zeur zijn, maar aan de andere kant moet je voorkomen dat je iets gaat opkroppen. Zo ontstaan immers veel ruzies tussen buren. Bovendien vond ik dat ik echt iets moest doen voor mijn hond. Die is echt onwijs bang.”

Marjan belde uiteindelijk rustig aan en werd door de buurvrouw uitgenodigd aan de keukentafel. “Ik vertelde wat vuurwerk met mijn hond deed. ‘Bel of app me even als je met vuurwerk aan de slag gaat’, vroeg ik vriendelijk. ‘Dan steken we helemaal geen vuurwerk meer af…’, zeiden de jongens meteen. Ze vonden het zielig voor mijn hond en wilden daar zelf rekening mee houden.”

Het resultaat van het gesprek was kortom heel positief. De buurjongens steken alleen vuurwerk af als ze weten dat Marjan niet thuis is. “En natuurlijk kunnen ze op hun 31 december helemaal los gaan. Dan zorg ik dat ik ergens anders ben met de hond. Een mooie oplossing en de maand duurt zo een stuk minder lang…”

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.