Heimwee naar de oude buren

oktober 2018

 

Woon je al bijna veertig jaar prettig en gezellig naast mensen van je eigen leeftijd, gaan ze ineens verhuizen. En dan blijken de nieuwe buren ook nog eens jonge mensen met heel andere gewoontes. Reden genoeg voor zeven jaar lang zwijgen. "Na een gesprek van een uur op neutraal terrein vielen ze elkaar om de nek", vertelt een buurtbemiddelaar.

De situatie: twee huizen met tuinen die aan elkaar grenzen. Jarenlang gebruiken de buren die tuinen bijna gemeenschappelijk. Elke ochtend dronken de buurvrouwen koffie met elkaar. "'s avonds werd het regelmatig gezellig als ook de mannen aanschoven. Die situatie was voorbij toen een van de stellen ging verhuizen naar een appartement. En dat was wennen voor de achterblijvers."


Vanaf het begin ontstonden er irritaties tussen de buren. Dat begon toen de nieuwe mensen een dakkapel maakten waarmee de oude buren niet blij waren.Uiteindelijk ontstond over elk wissewasje ruzie en spraken beide partijen jarenlang niet meer met elkaar", vertelt de betrokken buurtbemiddelaar. Zijn eerste contact met de oude buren was weinig hoopvol. "Volgens hen was er met het jongere stel niet te praten. Ze waren er van overtuigd dat een bemiddeling zinloos zou zijn."

Bij de buren kreeg de bemiddelaar ongeveer dezelfde boodschap, maar uiteindelijk kon hij toch een gesprek regelen op een neutrale plek. "Ik vroeg of ze eens wilden nadenken over hoe ze in de toekomst het liefst met elkaar wilden omgaan. Daaraan wilden ze niet meewerken", vertelt de bemiddelaar.

Na een lange stilte klonk er ineens van twee kanten gesnik. Beide buurvrouwen moesten plotseling huilen en dat brak meteen de sfeer. ˜We hebben het over kleinigheden", zei de oudere man, die zijn buurvrouw omarmde. Na tien minuten vroegen wij of we hen alleen konden laten", kijkt de bemiddelaar terug.Toen hij zes weken later belde, bleek dat het contact nog steeds goed was. "Na jaren zwijgen riepen wij blijkbaar de emoties op die eruit moesten. Wij timmerden de brug waar zij over heen moesten."  

 

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.