Als de kat van huis is

mei 2017

Bekend probleem: als de kat van huis is, dansen de muizen. Dat leidde in een straat in een stad tot veel irritatie. "De ouders gingen in het weekeinde vaak naar de camping. De kinderen hielden dan elke week feesten waarvan de buren veel overlast hadden", vertelt de buurtbemiddelaar die door de buren werd ingeschakeld.

Tijdens het gesprek met de buurtbemiddelaars bleek dat de buren het gesprek nog niet aan durfden met de ouders. Daardoor verliep het gesprek anders dan gedacht. "We wisselden vooral tips ouit ver hoe de buren de overlast konden aankaarten. Daardoor voelden ze zich toch gesteund door het gesprek. Zo werkt Buurtbemiddeling ook: we lossen het probleem niet op, maar ondersteunen in het zef oplossen van problemen", vertelt de buurtbemiddelaar.  

En vaak kunnen buren wel weer door een deur na een gesprek met een onafhankelijke vrijwilliger van Buurtbemiddeling. "Goed voorbeeld zijn twee buurvrouwen die niet met elkaar over weg konden: een zieke vijftiger met een inwonende zoon en een kwieke man van tachtig. Ze hadden al de nodige ruzies gehad. Toen de zoon een bestelbus kocht, ontstond er een nieuw conflict. De oudere dame vond dat de bus haar uitzicht bedierf."  

Dat probleem bleek tijdens een bemiddelingsgesprek opvallend snel uit de wereld. "Een goed gesprek was voldoende om de situatie voor beide dames te verbeteren. Ze hadden elkaar nooit echt gesproken en haalden zich daarvoor van alles in het hoofd. Al tijdens het gesprek konden ze lachen om de misverstanden over en weer. Die auto was eigenlijk helemaal geen probleem. Sterker nog: op het moment van het gesprek was die alweer verkocht."  

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.