De schutting...

juli 2016

Erfafscheiding, of een gebrek daaraan, is een belangrijke reden voor discussies tussen buren. Dat merkte ook een buurtbemiddelaar die betrokken raakte bij een conflict tussen twee naast elkaar wonende stellen aan de rand van een stad. Een schutting die steeds meer in verval raakte zorgde daar al jarenlang voor onmin.

De schutting was al neergezet door de vorige bewoners. “Daardoor voelden de nieuwe bewoners zich eigenlijk niet verantwoordelijk voor de schutting. Beide stellen spraken sowieso weinig met elkaar door wat incidenten uit het verleden. Gebrek aan communicatie was in feite een groter probleem dan die schutting, vertelt de buurtbemiddelaar.Toen een flinke storm een deel van de schutting vernielde, was het volgende conflict het resultaat. Dat was uiteindelijk ook de aanleiding waarom Buurtbemiddeling in beeld kwam. “Beide stellen waren best gesteld op orde en netheid. Daarom ergerden ze zich allebei aan die schutting, maar niemand nam de eerste stap om de situatie op te lossen. En bovendien vreesden ze allebei dat ze alleen voor de kosten zouden moeten opdraaien. Tijdens het gesprek was het vrij eenvoudig om ze te laten inzien dat ze hetzelfde wilden: een nieuwe schutting.

Dat leidde ertoe dat de stellen een overbuurman vroegen om een nieuwe schutting te plaatsen. De kosten werden, als vanzelfsprekend, gedeeld. “Dankzij deze eerste actie verbeterde de relatie tussen de buren aanzienlijk. Ze spraken nu tenminste weer met elkaar. En zagen daardoor ook dat gedachten over elkaar gewoon niet klopten.

 

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.