De portiekflat

december 2017

In portiekflats hoor je veel geluiden van de buren. Dat weet ook een buurtbemiddelaar die regelmatig bemiddelt tussen flatbewoners die ruzie hebben.

Als mensen dicht op elkaar wonen, hebben ze eerder snel last van elkaar. Zeker in flats en appartementengebouwen. Trappenhuizen en portieken zijn vaak gehorig en slecht geisoleerd. Als bewoners dan ook nog eens verschillende leefstijlen hebben, is er al snel overlast."Pas was ik bijvoorbeeld betrokken bij een conflict tussen een ouder echtpaar en een jonge vent, die regelmatig 's nachts laat thuis kwam en vaak vrienden over de vloer had."

Dat zorgde tot steeds meer irritatie bij het echtpaar. De woorden die vielen werden steeds harder. "De man was opvliegend. 'Ik scheur je kapot', riep hij zelfs een keer. Over een weer vielen harde woorden, waardoor ik weinig vertrouwen had in een goede afloop", vertelt de buurtbemiddelaar, die het toch voor elkaar kreeg dat beide partijen met elkaar gingen praten.

Aan de keukentafel bleek maar weer dat praten veel ergernis uit de wereld helpt. Tijdens het gesprek ontdekte de opvliegende man dat zijn buurman eigenlijk heel erg op hem leek. "Jij was vroeger ook geen lieverdje", zei zijn vrouw tijdens het gesprek. De man had als jongere veel problemen gehad en wilde nu zelfs zijn buurman helpen, zodat die niet in dezelfde problemen zou komen. Dat was een prachtig einde van het gesprek", kijkt de buurtbemiddelaar terug.

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.