De wasmachine in de nacht

januari 2019

Moet je de volgende ochtend alweer vroeg naar het werk, zet de buurvrouw voor de zoveelste keer midden in de nacht de wasmachine aan. En dat in een woning die slecht geisoleerd is. Reden genoeg voor een slechte relatie met de buren, vertelt een Buurtbemiddelaar.

Het is eigenlijk typisch zo'n ergernis die het contact tussen buren onder druk zet. "In dit geval ging het om mensen die op zich prima met elkaar overweg konden. Dat veranderde toen de ene buurvrouw een baan met wisselende werktijden kreeg, net op het moment dat de ander besloot dat ze de wasmachine op de voordelige nachtstroom wilde laten draaien."

Over die irritatie werd nooit gesproken, maar veranderde wel de relatie tussen de buren. "De buurvrouw met de wisselende werktijden had wel bij de woningbouwvereniging gevraagd of ze de woning kon isoleren, maar met de buren sprak ze niet over de situatie. Die ergerden zich er op hun beurt aan dat de buurvrouw buiten stond te roken. De damp kwam bij hen in huis. En de vrouw had last van astma."
 

Omdat de buren nooit over de zaak spraken, kregen ze uiteindelijk ruzie, waarbij uiteindelijk een Buurtbemiddelaar betrokken raakte. "Tijdens een gesprek in een wijkcentrum liepen de emoties hoog op. De buren reageerden heel fel op elkaar, maar na verloop van tijd ontstond het echte gesprek. Toen bleek dat de buren met de wasmachine helemaal niet wisten dat de buurvrouw vaak heel vroeg op stond, terwijl de andere niet wist dat de buren last hadden van haar roken", vertelt de buurtbemiddelaar.


 Die ziet een rode lijn in zijn bemiddelingen. "Vaak zijn mensen eerst heel boos, maar als ze eenmaal echt met elkaar praten krijgen ze begrip voor elkaar. En dan zijn ze opgelucht dat de situatie is opgeklaard. Ook in dit geval gingen de betrokkenen in een gezellige sfeer naar huis."

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.