Zoveel mensen, zoveel wensen

september 2017

Zoveel mensen, zoveel wensen. Maar als de wensen van twee buren totaal verschillend zijn, kan dat tot vervelende situaties leiden, merkte een buurtbemiddelaarster. "Een alleenstaande man hield van rust, ontspanning en stilte, zijn buren van feestjes en gezelligheid, het liefst in de tuin", vertelt ze de achtergrond van de situatie.

Tuinfeestjes tot diep in de nacht zijn niet bevorderlijk voor de nachtrust van de buren. Tot een echt gesprek daarover was het eigenlijk nooit gekomen. "De buren verschilden compleet van elkaar: van opleidingsniveau tot levensstijl. Ook daardoor was er geen contact en dan is het ook moeilijk om ergernissen te bespreken. De buurman had last van het geluid, maar de andere partij juist van overhangend groen."

Toen beide buren met de buurtbemiddelaarster aan tafel zaten, ontstond er toch een gesprek. "De buurman schreef eerst van alles op, waardoor hij meer contact had met zijn notitieblok dan de gesprekspartners. Toen we hem daarop wezen, ontstond er wel een gesprek en wilden de buren ook best naar elkaar luisteren. Voor het overhangend groen was snel een oplossing gevonden en de buurman kon bellen als hij weer last had van het geluid. Ondanks dat deze buren nooit elkaars beste vrienden worden, hebben ze nu wel normaal contact."

Niet altijd leidt een gesprek tot succes, maar volgens de buurtbemiddelaarster 'gebeurt er altijd wel iets'. "Ik ben ook eens betrokken geweest bij een situatie rond een blaffende hond. De vrouw die daarvan last had, wilde niet meewerken aan een bemiddeling. De buurman moest het 'zelf maar oplossen'. Toen ik later weer contact opnam, wilde de vrouw nog steeds niet meewerken, maar de situatie was volgens haar wel verbeterd. Vooral omdat ze merkte dat de buren wel degelijk aan een oplossing probeerden te werken."

 

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.