Iedereen hoort geluid anders

april 2018

Wat is geluidsoverlast precies? Wat de een veel lawaai vindt, kan de ander misschien nauwelijks horen. Dat was in ieder geval aan de hand bij twee buren in een blokje slecht geisoleerde woningen: de een was slechthorend, de ander ergerde zich aan de harde geluiden van de buurman.

De slechthorende man zat erg met de situatie in zijn maag, bleek toen de buurtbemiddelaar op bezoek kwam. Hij durfde nauwelijks nog geluid te maken, omdat hij bang was dat de woningcorporatie hem dan uit zijn huis zou zetten. En dat terwijl de oude man al heel lang met veel plezier in zijn huis woonde. Zelf had hij trouwens last van de harde muziek die zijn jongere buurman af en toe draaide.

"Hij had ook best veel maatregelen genomen. Zo liep hij in huis altijd op sloffen, tapijt op de parketvloer gelegd en ook de isolatie verbeterd", vertelt de buurtbemiddelaar. Een goed gesprek met de buurman over die maatregelen was er nooit geweest of niet meer mogelijk geweest. "Die wist niet dat er al zoveel was gebeurd. Omdat het om huizen van voor de oorlog ging, bleef geluid echter een probleem."

Door het gesprek met de buurtbemiddelaar gingen de buren nog meer rekening met elkaar houden. "Ze liepen samen door de woningen om te kijken welke maatregelen nog mogelijk waren. Ook maakten ze een afspraak over wanneer de jongen naar harde muziek kon luisteren. Bovendien hebben ze samen bij de corporatie om meer isolerende maatregelen gevraagd."

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.