Vreemde taal

augustus 2018

"Iemand ergert zich, gaat zich nog meer ergeren, gaat van alles denken en vooral niet meer praten", vertelt een buurtbemiddelaar over hoe een burenruzie vaak ontstaat. Taalverschillen kunnen ook een belangrijke rol spelen. "En dat is vaak helemaal niet nodig", vertelt de buurtbemiddelaar.

"Onlangs sprak ik een jonge Nederlandse vrouw met twee kleine kinderen die overlast had van haar Roemeense onderbuurvrouw, ook met twee jonge kinderen. Die had de laatste tijd veel mensen over de vloer. Dat zorgde voor veel lawaai. Ik vroeg natuurlijk of ze daarover al gesproken hadden. ˜Heeft geen zin, ze spreekt geen Nederlands en ik geen buitenlandse talen', kreeg ik als antwoord.

Toen de buurtbemiddelaar met de Nederlandse vrouw sprak, liep toevallig de Roemeense over straat. "Die bleek prima Nederlands te spreken", glimlacht de bemiddelaar. Buiten op een bankje sprak hij met de buren. De kwestie was snel uit de wereld. "De Nederlandse buurvrouw kwam naar beneden met snoepjes voor de kinderen. Even later spraken ze de situatie door en was er alle begrip van beide kanten.

Als buren er zelf niet uitkomen, kunnen andere mensen soms ook voor een oplossing zorgen. Dat merkte de buurtbemiddelaar bij een oudere dame die naast een Marokkaans gezin woonde. Hier zorgde een slecht onderhouden tuin voor ergernis. "De mevrouw wilde absoluut niet in gesprek met haar buren. Dat zou toch allemaal niks helpen. Bij de buren werd ik zelf allerhartelijkst ontvangen. Ze zouden nadenken of ze de tuin wilden aanpakken."

Twee weken later sprak de buurtbemiddelaar weer met de oudere mevrouw. "Die nam me direct mee naar de tuin: de oude schutting van de buren was vernieuwd. Zelf wilde ze nog steeds niet praten met de buren, maar de kinderen van beide buren hadden samen besloten om de tuin aan te pakken."

 

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.