Oud zeer

januari 2016

Soms hebben burenproblemen niks te maken met een slechte onderlinge verhouding, maar met vroegere ervaringen. Dat merkte een buurtbemiddelaar. "Twee buren spraken niet met elkaar, maar dat kwam eigenlijk omdat een van de buren vroeger ruzie had met de broer van de buurman."

Toen de buurtbemiddelaar een telefoontje kreeg of hij de ruziemakers op een lijn wilde proberen te krijgen, leek het eerst nog een klassiek geval. "Een ouder echtpaar woonde naast een alleenstaande man. Die had last van een boom die zijn zon wegnam, terwijl het stel zich ergerde aan een oude schutting. Tot een serieus gesprek daarover was het echter nooit gekomen."

Bij de kennismaking met de buurtbemiddelaar bleken boom en schutting eigenlijk niet zo belangrijk. "Het echtpaar had vroeger tegenover de broer van de buurman gewoond. Die zorgde voor overlast en dat was nooit opgelost. Oud zeer dus, waardoor ze dachten dat met de buurman ook niet te praten viel. Toen ze zagen dat dit juist wel het geval was, viel er een last van hun schouders en kwamen ze verrassen snel tot zaken", vertelt de buurtbemiddelaar.

De buurman had ook al een plan in zijn hoofd. Als de boom flink zou gesnoeid, zou hij de schutting voor zijn rekening nemen. "En hij wilde samen met een vriend het snoeiwerk ook wel voor zijn rekening nemen. Eigenlijk was het probleem heel snel opgelost, terwijl het op voorhand een moeilijke zaak leek. Dit was weer typisch het geval van mensen die niet met elkaar praten en daardoor allerlei verhalen in hun hoofd halen. Ik heb wel eens gelezen dat 70 procent van de relaties stuk gaan vanwege gesprekken die niet zijn gevoerd. Nou, ¦met buren is het precies net zo."  

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.