De boze buurman is weer een mens

november 2017
“Met een goed gesprek verandert die ‘boze buurman’ vaak weer in een mens”, zegt een buurtbemiddelaar uit het oosten van het land. Zelfs bij buren die elkaar jarenlang het leven zuur maken, is er dan toch een oplossing voor een probleem mogelijk, is zijn ervaring.

Zijn beste voorbeeld wat dat betreft is de situatie tussen twee buren die zelfs geluids- en beeldopnames inzetten om hun gelijk te halen. De aanleiding waren de twee honden van een oudere, alleenstaande man die veel blaften. Volgens de vrijgezel viel die overlast wel mee en blaften de honden zeker niet als hij thuis was. De buren, een jong stel met een peuterzoontje, wilden met opnames aantonen dat de dieren wel degelijk hun karakteristieke geluid maakten. Op een avond stond de man zelfs met zijn smartphone voor het raam van de buurman. De buren spraken uiteindelijk geen woord meer met elkaar.

Het jonge stel schakelde Buurtbemiddeling in. De hoop op een oplossing was niet groot. “Wij kregen beide partijen toch aan tafel. De oudere man was eerst heel emotioneel, maar daardoor konden beide partijen wel hun hart luchten. Dat zorgde voor meer ontspanning in het gesprek”, vertelt de buurtbemiddelaar, die zoals gebruikelijk samen met een collega het gesprek leidde.

In die ontspanning gaf de buurman toe dat hij te ver was gegaan met zijn opnames. “Je zag vooral dat het gesprek de beelden in het hoofd veranderde. Dat is vaak zo bij een buurtbemiddeling. ‘Die spoort niet’, krijgen we vooraf nog wel eens te horen over de andere partij, terwijl dat later best mee blijkt te vallen. Door niet te praten wordt het beeld over de opponent steeds negatiever en dat verpest het woonplezier van twee partijen.”

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.