Eindelijk fijn wonen

april 2016

Fijn en prettig wonen heb je voor een groot deel zelf in de hand. Een jongeman begreep dat na een succesvolle buurtbemiddeling. Zijn oudere buurman had geklaagd over geluidsoverlast, terwijl de jongen zelf helemaal niet door had dat hij die veroorzaakte.  

"De jongen vindt het juist belangrijk dat mensen fijn wonen. Zelf had hij op een paar adressen gewoond waar hij steeds problemen kreeg met de buren. Die bleken maar moeilijk op te lossen. Op zijn nieuwe plekje had hij het juist heel erg naar zijn zin", vertelt de betrokken buurtbemiddelaar.

De wat oudere buurman woonde ook al heel lang met veel plezier in de straat, maar veel minder na de komst van de nieuwe straatbewoner. "Soms stond de muziek midden in de nacht nog aan en ook had de nieuwe buurman regelmatig vrienden over de vloer. Die rookten dan diep in de nacht buiten een sigaret. Dat zorgde voor zoveel hinder dat de man zich zelfs wat angstig ging voelen."  

Met een stap naar Buurtbemiddeling probeerde hij uiteindelijk de situatie te veranderen. En dat lukte snel. "De jonge man had eigenlijk helemaal niet door dat hij overlast bezorgde. Als hij ging stofzuigen, deed hij bijvoorbeeld de muziek extra hard. Dat de buurman daarvan kon meegenieten, was niet in hem opgekomen. Hij vond het geen probleem om goede afspraken te maken, omdat hij precies wist hoe vervelend het is als je niet fijn in je huis woont."

Een voor velen herkenbaar probleem was snel uit de wereld. De oudere buurman mocht altijd bellen als hij last had van zijn straatgenoot. En die communicatie haalde eigenlijk alle kou uit de lucht.

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.