Klassiek probleem: de tuin

juni 2015

De tuin is een van de klassieke oorzaken voor burenruzies. Bomen die zon wegnemen, struiken die overhangen, wankele schuttingen en spelende kinderen die planten beschadigen zorgen soms voor veel ergernis. En ook in dat geval lost een goed gesprek vaak veel problemen op, merkt een buurtbemiddelaar in de praktijk.

Hij bemiddelt al tien jaar tussen buren die om wat voor reden dan ook problemen met elkaar hebben. Regelmatig blijkt de tuin aanleiding voor een lang conflict. "Mooi voorbeeld is een ruzie over een grote boom in een kleine stadstuin. De eigenaren genoten enorm van het groen in hun tuin, de buren ergerden zich aan alle blaadjes die ook bij hen in de tuin kwamen. Zij vonden die boom veel te groot voor zo'n kleine tuin. Ook vanwege een aantal andere irritaties konden ze niet goed met elkaar overweg", vertelt de bemiddelaar

Op verzoek van het ene stel bemiddelde hij in het conflict. Hij kreeg de buren rond de tafel. Dat gesprek verliep eerst stroef. "Een simpele vraag over wat een ideale tuin is, leidde uiteindelijk tot de oplossing. Het stel van de boom vindt een tuin vol bloemen en planten mooi, de buren houden van strak en netjes. Zij hebben veel tegels. Alleen al door het luisteren naar elkaar ontstond er begrip. De boomeigenaren begrepen ineens waarom de buren die blaadjes zo vervelend vonden, terwijl die op hun beurt snapten dat de anderen gek op hun boom waren."

Vanwege de tijd werd het gesprek wat abrupt afgesloten. Een vervolgafspraak leek slim. "Toen we weer rond de tafel zaten, bleek dat de relatie flink was verbeterd. Beide stellen hadden afgesproken dat de boom zou verdwijnen, maar pas op het moment dat de eigenaren daaraan toe waren. Ze begrepen door dat ene gesprek meteen waar de ergernis van de ander lag. En daar hadden ze dan jarenlang ruzie om gemaakt. Voor mij een voorbeeld wat communicatie en een beetje begrip kan doen."

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.