Praten doet wonderen

januari 2016
Buurtbemiddelaarster Elsa had het tijdens haar opleiding al gehoord: beeldvorming speelt een grote rol bij conflicten tussen buren. In de praktijk blijkt dat helemaal waar. “Als je overlast ervaart van iemand ontwikkel je vaak onbewust een beeld van die persoon. Meestal blijkt de werkelijkheid veel genuanceerder. In bijna alle bemiddelingen zie ik dit terugkomen.”

Elsa is sinds twee jaar buurtbemiddelaarster in een plattelandsgemeente. Ze vindt het prettig om op die manier een bijdrage te leveren aan de samenleving. “En het aardige van buurtbemiddeling is dat je bij wijze van spreken om de hoek een bijdrage kunt leveren. Mensen zijn soms onverdraagzaam en zijn vervolgens niet in staat om een situatie uit te praten. Zo kunnen overhangende takken uitgroeien tot enorme conflicten.”

Een goed voorbeeld van het werk van Buurtbemiddeling vindt ze het verhaal over twee buren die niet met elkaar klikten. “Dit was weer een geval waarbij de buren last hadden van een nieuwkomer in de wijk. Een kleine ergernis leidde ertoe dat ze eigenlijk nooit kennis hadden gemaakt. De nieuwe bewoner werd bij wijze van spreken als een halve crimineel neergezet. Toen ik met hem in gesprek raakte, bleek het echter een aardige jongen.”

En daarbij kwam opnieuw een bekend verschijnsel naar voren, vertelt Elsa. “Hij wist helemaal niet dat hij voor overlast zorgde en was best bereid om daarover in gesprek te gaan. Toen hebben we gezamenlijk een aantal afspraken gemaakt. Twee maanden later hebben we de situatie doorgenomen en die bleek voor iedereen prima te hanteren. Zo’n gesprek vindt trouwens standaard plaats op een locatie buiten de wijk. Uiteindelijk is de sfeer enorm opgeklaard en wonen beide buren prima naast elkaar.” 

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.