De muzikant

februari 2016

Woon je al vijftig jaar lekker rustig en met veel plezier in je huurwoning, komt er ineens een jonge muzikant naast je wonen. Die regelmatig thuis oefent en ook nog eens graag een jointje mag roken. Dat overkwam een ouder echtpaar. Dankzij Buurtbemiddeling bouwden ze uiteindelijk toch een goede relatie op met de buurman.

"Hoe kun je deze mensen nou naast elkaar plaatsen?", vroegen de betrokken buurtbemiddelaars zich in eerste instantie af. Een seniorenpaar naast een jong stel? Nadat zij het verhaal van de ouderen hadden gehoord, klopten zij aan bij de buurman. Die bleek best bereid tot een gesprek. "We hadden eigenlijk een hard hoofd in een oplossing. Bij dit conflict was zelfs de politie al eens in beeld geweest. We zagen niet direct hoe we deze partijen in gesprek konden krijgen."

Want er was al behoorlijk wat gebeurd. De geluidsoverlast van de elektrische gitaar was pittig en de geuren van de joints kwamen via de loze ruimtes rond leidingen ook bij het oudere echtpaar terecht. "Bovendien hadden ze 's nachts een keer de politie ingeschakeld vanwege een vechtpartij bij de buren. Toen we eenmaal in gesprek raakten, bleek dat er nooit gevochten was. Een huisvriend was met een borrel teveel op van de trap gevallen."

Uiteindelijk bleek dat beide partijen eigenlijk behoefte hadden aan hetzelfde: "Ze wilden eigenlijk allebei goed contact en een gezellig praatje in de tuin kunnen maken. Het oudere paar was een beetje verrast dat ook de muzikant dit graag wilde. Die had bovendien al veel maatregelen genomen om de geluids- en geuroverlast te beperken. Nu stelde hij voor om samen naar de woningcorporatie te gaan om te kijken of die nog meer maatregelen kon nemen."

Aan het einde van het gesprek wisselden de kemphanen ook elkaars mobiele nummers uit. De ouderen konden zo makkelijker melden wanneer een oefensessie minder goed uitkwam. "Beide buren woonden eigenlijk met veel plezier in de buurt. Dankzij een gesprek genieten ze nu weer echt van hun plekje." 

 

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.