Verschillende levensstijlen

april 2017

Best vreemd dat mensen hun woonplezier soms jarenlang laten bederven door een ruzie met de buren, terwijl een goed gesprek vaak veel oplost. Dat merkte ook een nieuwe buurtbemiddelaar. "Na even wat oud zeer uitgesproken te hebben, maakten beide partijen afspraken met elkaar. En daaraan houden ze zich, zo bleek toen we zes weken later vroegen hoe het ging."

Het ging om een oudere man en een groep studenten die een deur verderop woonden. Ze leefden totaal anders en dat zorgde voor veel problemen. "De studenten rookten vaak een sigaret op het balkon. Dan spraken ze nogal hard. Ook bij de komst en het vertrek van vrienden was er volgens de man veel lawaai", vertelt de buurtbemiddelaar. Probleem was dat de man zijn zijn irritatie opkropte en uren later boos op het raam klopte. Geen basis voor een goede burenrelatie.

Zelfs de politie moest wel eens uitrukken. Met de tussenkomst van Buurtbemiddeling bleek een oplossing wel degelijk mogelijk. "Na vijf minuten uitrazen kwam het dit keer wel tot een normaal gesprek. Toen bleek dat er prima afspraken mogelijk waren. De buurman belt nu meteen als hij overlast ervaart en de studenten houden meer rekening met hem. Ze snappen ook wel dat hun gedrag vervelend is als je de volgende dag om 7 uur moet opstaan."

De buurtbemiddelaar heeft nu een paar zaken achter de rug. Ze verbaast zich nog steeds over haar vrijwilligerswerk. "Als je het verhaal van de melder hoort, denk je soms: ˜die ander moet wel heel vervelend zijn'. Dat blijkt dan toch vaak een heel vriendelijk iemand. Tijdens een gesprek merk je vaak dat mensen heel weinig van elkaar weten. Als ze elkaar leren kennen, ontstaat er meteen meer begrip voor elkaar."

Extra hulp nodig?

Komt u er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wilt u hulp? Of overleg met een medewerker?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.