De nachtelijke wasmachine

januari 2019

De nachtelijke wasmachine Moet je de volgende ochtend voor dag en dauw naar het werk, zet de buurvrouw weer midden in de nacht de wasmachine aan. En dat in een woning die bepaald niet uitblinkt in isolatie. Voer genoeg voor een slechte relatie met de buren, weet een Buurtbemiddelaar uit het midden van het land.

Het is eigenlijk typisch zo’n ergernis die het contact tussen buren onder druk zet. “In dit geval ging het om mensen die op zich prima met elkaar overweg konden. Dat veranderde toen de ene buurvrouw een baan met onregelmatige werktijden kreeg, net op het moment dat de ander besloot dat ze de wasmachine op de voordelige nachtstroom wilde laten draaien.”

Die irritatie werd nooit uitgesproken, maar veranderde wel de relatie tussen de buren. “De buurvrouw met de onregelmatige werktijden had wel bij de woningbouwvereniging gevraagd of er isolatiemogelijkheden waren, maar met de buren sprak ze niet over de situatie. Die ergerden zich er op hun beurt aan dat de buurvrouw buiten stond te roken. De damp kwam bij hen in huis. En de vrouw had last van astma.”

De niet uitgesproken ergernissen leverden een ruzieachtige sfeer op, waarbij uiteindelijk een Buurtbemiddelaar betrokken raakte. “Tijdens een gesprek in een wijkcentrum liepen de emoties aanvankelijk hoog op. De buren reageerden heel fel op elkaar, maar na verloop van tijd ontstond het echte gesprek. Toen bleek dat de buren met de wasmachine helemaal niet wisten dat de buurvrouw vaak heel vroeg op stond, terwijl de andere niet wist dat de buren last hadden van haar roken”, vertelt de buurtbemiddelaar.

 Die ziet een rode lijn in zijn bemiddelingen. “Vaak zijn mensen eerst heel boos, maar als ze eenmaal echt met elkaar praten komt het begrip. En dan zijn ze opgelucht dat de situatie is opgeklaard. Ook in dit geval gingen de betrokkenen in een gezellige sfeer naar huis.”
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g