Heimwee naar de oude buren

oktober 2018

Woon je al bijna veertig jaar prettig en gezellig naast leeftijdsgenoten, besluiten die te gaan verhuizen. En dan blijken de nieuwe buren ook nog eens jonge mensen te zijn die er totaal andere gewoontes op na houden. Reden genoeg voor zeven jaar lang zwijgen. “Na een gesprek van een uur op neutraal terrein vielen ze elkaar om de nek…”, vertelt een buurtbemiddelaar.

Twee huizen waarvan de tuinen aan elkaar grenzen, maar die jarenlang bijna gemeenschappelijk door de buren werden gebruikt. Elke ochtend dronken de buurvrouwen koffie met elkaar, ’s avonds werd het regelmatig gezellig als ook de mannen aanschoven. Die situatie was opslag voorbij toen een van de stellen ging verhuizen naar een appartement. En dat was wennen voor de achterblijvers.“

Vanaf het begin ontstonden er irritaties tussen hen en de nieuwe buren. Dat begon met de realisatie van een dakkapel, waarvan de oude buren last zouden hebben. Uiteindelijk ontstond over elk wissewasje een conflict, waarna beide partijen jarenlang niet meer met elkaar spraken”, vertelt de betrokken buurtbemiddelaar. Zijn eerste contact met de oude buren was weinig hoopvol. “Volgens hen was er met het jongere stel niet te praten. Ze waren er van overtuigd dat een bemiddeling zinloos zou zijn.”

Bij de buren kreeg de bemiddelaar ongeveer dezelfde boodschap, maar uiteindelijk wist hij toch een gesprek te regelen op een neutrale plek. “Ik vroeg of ze eens wilden nadenken over hoe ze in de toekomst het liefst met elkaar wilden omgaan. Daaraan wilden ze niet meewerken”, vertelt de bemiddelaar.

Na een gespannen stilte klonk er ineens van twee kanten gesnik in de ruimte. “Beide buurvrouwen moesten plotseling huilen en dat brak meteen de sfeer. ‘We hebben het over kleinigheden’, zei de oudere man, die zijn buurvrouw omarmde. Na tien minuten vroegen wij of we hen alleen konden laten….”, kijkt de bemiddelaar terug.Toen hij zes weken later contact op nam, bleek dat het contact nog steeds goed was. “Na jaren van zwijgen riepen wij blijkbaar de emoties op die eruit moesten. Wij timmerden de brug waar zij over heen moesten.”  
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g