Buren met bouwplannen

september 2018

Nieuwe buren die meteen een uitbouw realiseren en daarbij straks op de erfgrens gaan zitten. Niet echt een lekkere binnenkomer. Voer genoeg voor een gespannen situatie. Omdat beide partijen er niet uitkwamen, raakte uiteindelijk een vrijwilliger van Buurtbemiddeling betrokken bij de kwestie.

“De nieuwe buurman wilde een kantoortje voor zijn bedrijf in de tuin. Dat had hij ook wel gemeld bij de buren. ‘Als jullie het er niet mee eens zijn, dan hoor ik het wel’, had hij gezegd. Vervolgens begon hij al met bouwen voordat hij een antwoord had gekregen”, vertelt de betrokken buurtbemiddelaar.

Dat het gebouwtje precies op de erfgrens kwam te staan en ook nog eens raampjes richting de tuin van de buren had, viel ook niet in goede aarde bij de buren. “Die waren heel emotioneel over de zaak, terwijl de buurman bleef volhouden dat hij aan alle wettelijke eisen voldeed”, zegt de buurtbemiddelaar, die uiteindelijk toch een gesprek tussen de buren regelde.Daaruit kwamen wat aanpassingen. Belangrijkste was dat het gebouwtje minder hoog werd en dat de ramen niet meer richting de tuin van de buren werden ingebouwd. “De buren zijn nog steeds niet blij met de gang van zaken en het verslechterde uitzicht, maar kunnen daar nu wel beter mee leven. Ze hebben het gevoel dat ze toch invloed hebben gehad.”

Dat maakt de buurtbemiddelaar vaker mee. “Onlangs raakte ik bijvoorbeeld betrokken bij een zaak tussen een oudere vrouw en een jonger stel. De vrouw ergerde zich aan planten die tussen de schutting doorgroeiden. Die kwestie bleek heel snel op te lossen, maar goede vrienden werden de buren niet. ‘Maar ik zwaaide onlangs een keer en ze zwaaiden terug’, zei de vrouw toen ik haar later nog eens belde. Daar was ze al heel blij mee…De gespannen situatie was in ieder geval weg.”
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g