Vreemde taal

augustus 2018

“Iemand ergert zich, gaat zich nog meer ergeren, gaat van alles denken en vooral niet meer praten”, analyseert een buurtbemiddelaar uit het oosten van Nederland een groot deel van de burenconflicten waarbij ze betrokken raakte. Taalverschillen spelen in een aantal van die kwesties ook nog een belangrijke rol. “Terwijl dat vaak helemaal niet nodig is…”, vertelt de buurtbemiddelaar.

Dat doet hij met twee recente bemiddelingen in het achterhoofd. “Onlangs bezocht ik een jonge Nederlandse vrouw met twee kleine kinderen die overlast ervaarde van haar Roemeense onderbuurvrouw, ook met twee jonge kinderen. Die had de laatste tijd veel mensen over de vloer en dat zorgde voor geluidsoverlast. Ik vroeg natuurlijk of ze daarover al gesproken hadden. ‘Heeft geen zin, ze spreekt geen Nederlands en ik geen buitenlandse talen…’, kreeg ik als antwoord.

Op het moment dat de buurtbemiddelaar met de Nederlandse vrouw sprak, liep toevallig de Roemeense over straat. Een goed moment voor een eerste contact. “Groot was mijn verbazing dat ze uitstekend Nederlands bleek te spreken”, glimlacht de bemiddelaar, die buiten op een bankje het gesprek aanging. De kwestie was echter al zo goed als opgelost. “De Nederlandse buurvrouw kwam naar beneden met snoepjes voor de kinderen. Even later spraken ze de situatie door en was er alle begrip van beide kanten.”Als buren er zelf niet uitkomen, kunnen andere betrokkenen soms ook voor een oplossing zorgen. Dat merkte de buurtbemiddelaar bij een oudere dame die naast een Marokkaans gezin woonde. Hier was een slecht onderhouden tuin aanleiding voor ergernis. “De mevrouw wilde absoluut niet in gesprek met haar buren. Dat zou toch allemaal niks helpen. Bij de buren werd ik zelf allerhartelijkst ontvangen. Ze zouden nadenken of ze de tuin wilden aanpakken.

”Twee weken later nam de buurtbemiddelaar weer poolshoogte bij de oudere mevrouw. “Die nam me direct mee naar de tuin: de oude schutting van de buren was vernieuwd. Zelf wilde ze nog steeds niet praten met de buren, maar de wederzijdse kinderen hadden samen besloten om de tuin aan te pakken.”
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g