Verstoorde nachtrust

mei 2018

Denk je lekker te gaan slapen, maakt de buurman herrie tot in de late uurtjes. En dat terwijl je dochter dankzij een gebrek aan slaap al concentratieproblemen op school heeft. Hoe maak je dat bespreekbaar zonder dat je de buurman tegen het hoofd wilt stoten? Een vrouw uit het oosten van Nederland kwam er niet uit en schakelde uiteindelijk Buurtbemiddeling in.

De vrouw had eigenlijk een prima relatie met haar buurman, maar durfde de overlast niet aan te kaarten. Bang dat de buurman agressief zou reageren dus”, vertelt de betrokken buurtbemiddelaar. De buurman was enkele jaren eerder gescheiden en zat daardoor niet goed in zijn vel. Die frustratie kwam er ’s avonds laat soms uit. De man gooide dan met deuren en luisterde regelmatig naar harde muziek.

Toen de buurtbemiddelaar uiteindelijk bij hem aanklopte, was hij verbaasd dat zijn buurvrouw dat nooit had gedaan. “Het laatste wat hij wilde was overlast veroorzaken. Hij vertelde inderdaad dat hij in een moeilijke fase zat, maar wilde daar zeker de buurvrouw niet mee opzadelen. ‘Waarom heeft ze dit niet aan mij verteld?’, vroeg hij zich af.”

Tijdens een gezamenlijk gesprek werden vervolgens goede afspraken gemaakt. Mocht de man toch weer geluidsoverlast veroorzaken, dan kon de buurvrouw hem altijd bellen. “Zoals bij elke bemiddeling nam ik zes weken later weer contact op met de betrokkenen: er was geen enkele overlast meer geweest”, vertelt de buurtbemiddelaar. De buurman was juist bang dat hij toch nog een keer te luidruchtig was. “Zijn brommer wilde een keer niet starten, waarna hij flink had lopen mopperen, zo herinnerde hij zich. ‘Oh, maar dat was overdag…’, was de reactie van de buurvrouw. Beide partijen waren heel blij dat het probleem uit de wereld was.”
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g