Iedereen hoort geluid anders

april 2018

Geluidsoverlast is een redelijk subjectief begrip. Wat de een veel lawaai vindt, kan de ander misschien nauwelijks horen. Dat was in ieder geval aan de hand bij twee buren in een blokje slecht geïsoleerde woningen: de een was slechthorend, de ander ergerde zich aan de harde geluiden van de buurman.

Toen de buurtbemiddelaarster op gesprek kwam bij de slechthorende man, bleek die gebukt te gaan onder de situatie. Hij durfde nauwelijks nog geluid te maken, uit angst dat de woningbouwcorporatie hem zou opdragen een andere woning te zoeken. En dat terwijl de man op leeftijd al jarenlang met veel plezier in zijn huis woonde. Zelf had hij overigens last van de harde muziek die zijn jongere buurman af en toe draaide.

“Hij had ook best veel maatregelen genomen. Zo liep hij in huis altijd op pantoffels, had hij een parketvloer door tapijt vervangen en ook de isolatie verbeterd”, vertelt de buurtbemiddelaar. Goede communicatie met de buurman over die maatregelen was er nooit geweest of niet meer mogelijk geweest. “Die wist niet dat er al zoveel was gebeurd. Omdat het om huizen van voor de oorlog ging, bleef geluid echter een probleem.

”Dankzij het gesprek met de buurtbemiddelaar gingen de buren nog meer rekening met elkaar houden. “Ze zijn samen door de woningen gelopen om te kijken welke maatregelen nog mogelijk waren. Ook hebben ze een afspraak gemaakt over op welk tijdstip de harde muziek mocht klinken en wanneer een koptelefoon een uitkomst zou zijn. Bovendien hebben ze samen bij de corporatie om meer isolerende maatregelen gevraagd.”
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g