Oude jeugdvriendinnen

februari 2018

Twee oude jeugdvriendinnen wonen redelijk toevallig naast elkaar. De dames op leeftijd gaan ook daar jarenlang vriendschappelijk met elkaar om. Tot het moment dat een van hen een hond aanschaft, waarvan het geblaf de ander tot razernij brengt. Een oude vriendschap verandert in een klassieke burenruzie.

“De buurvrouw had echt last van de hond, vooral op momenten dat zijn baasje niet thuis was”, vertelt een buurtmiddelaar die werd ingeschakeld bij dit conflict. “Zij hield van vroeg naar bed gaan, maar als de buurvrouw een avondje weg was kon zij niet slapen door het geblaf. Zij had bovendien het gevoel dat haar vriendin niks deed om de situatie te verbeteren. Dat irriteerde haar nog het meeste.”

De buurvrouwen spraken of groetten elkaar uiteindelijk niet meer, maar uiteindelijk zaten ze na tussenkomst van de buurtbemiddelaar wel rond de tafel. “Dat kostte best enige moeite: hoe hoger een probleem is opgespeeld, hoe minder de medewerking is. Toen ze eenmaal met elkaar in gesprek raakten, klaarde de sfeer redelijk snel op. De hondenbezitster vertelde dat zij juist veel deed om het gedrag van de hond te veranderen. Zij vond de situatie oprecht heel vervelend.”

De uitkomst van de sessie was wonderbaarlijk, herinnert de buurtbemiddelaar zich. “Tegen het einde van het gesprek zei de vrouw dat zij nog één probleem had: zij zou binnenkort een weekeinde weg zijn en zocht nog een oplossing voor de hond. ‘Oh, daar pas ik wel op…’, zei de buurvrouw, die vervolgens het dier inderdaad een paar dagen in huis nam. De oude vriendschap was kortom meteen weer helemaal hersteld. Als je elkaar recht in de ogen kijkt, los je de meeste problemen wel op.” 
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g