De portiekflat

december 2017

Niet de meest geluiddichte locaties over het algemeen: portiekflats. Dat merkt ook een buurtbemiddelaar uit een middelgrote stad die regelmatig bemiddelt tussen flatbewoners die geluidsoverlast van elkaar ervaren.

Waar mensen dicht op elkaar wonen, hebben ze logischerwijs eerder snel last van elkaar. Flats en appartementengebouwen zijn daarvan vermoedelijk de beste voorbeelden. Trappenhuizen en portieken zijn bovendien vaak gehorig en slecht geïsoleerd. Als bewoners dan ook nog eens verschillende leefstijlen hebben, ligt overlast op de loer. “Recent was ik bijvoorbeeld betrokken bij een conflict tussen en ouder echtpaar en een jonge vent, die regelmatig ’s nachts laat thuis kwam en vaak vrienden over de vloer had.”

Dat leidde tot steeds meer irritatie bij het echtpaar. De woorden die vielen werden steeds harder. “De man had een opvliegend karakter. ‘Ik scheur je kapot’, riep hij op een gegeven moment zelfs. Over een weer vielen harde verwijten, waardoor ik weinig vertrouwen had in een goede afloop”, vertelt de buurtbemiddelaar, die het desondanks voor elkaar kreeg dat beide partijen toestemden in een gesprek.

Aan de keukentafel bleek maar weer dat praten begrip kweekt en veel ergernis kan wegnemen. Tijdens het gesprek ontdekte de opvliegende man dat zijn buurman in feite een soort jonge uitvoering van hem zelf was. “’Jij was vroeger ook geen lieverdje…’, zei zijn vrouw tijdens het gesprek. De man had als jongere veel problemen gehad en bood nu zelfs aan om zijn buurman te helpen, zodat die niet in dezelfde problemen zou komen. Dat was een prachtige ontwikkeling tijdens het gesprek”, kijkt de buurtbemiddelaar terug.
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g