Negatieve gedachten

juli 2017

‘Slechte gedachten’ zijn vaak een groter probleem dan pakweg verwaarloosde tuinen, harde muziek of lawaaierige kinderen. Dat zegt een buurtbemiddelaar uit het noorden van het land. “Ik maak het mee dat mensen hun leven laten beheersen door gedachten over de buren, terwijl ze daarmee nog nooit echt in gesprek geweest. Mijn advies: als je in gesprek gaan lastig vindt, schakel dan Buurtbemiddeling in.”

De buurtbemiddelaar kan legio voorbeelden noemen van mensen die zich ergeren aan de buren, maar nooit actie ondernemen. “Soms is de aanleiding voor die ergernis relatief klein, zoals een auto die een keer verkeerd geparkeerd stond of een feestje dat iets te lang door ging. Vervolgens krijgen mensen een bepaald beeld over hun buren dat steeds negatiever wordt. Af en toe gaat dat zover dat een relatie totaal verstoord is, zonder dat daarover ooit is gesproken.”

En zo’n situatie beheerst regelmatig het leven van iemand. Aan een slecht contact met de buren word je immers bijna dagelijks herinnert en staat prettig wonen in de weg. “Als je langer wacht met actie ondernemen en in gesprek gaan, wordt die stap alleen maar moeilijker. Buurtbemiddeling kan dan helpen. Klop bij ons aan en dan leggen wij het contact met de buren. Regelmatig leidt dat tot succes en kunnen buren weer goed met elkaar overweg.”

En als de buren geen behoefte hebben aan een bemiddelingsgesprek, kan Buurtbemiddeling toch nog resultaat hebben. “Wij bieden ook een eenmalig coachingsgesprek aan. Dan zijn de gesprekken gericht op het veranderen van de negatieve gedachten of beter omgaan met de situatie. Blijf in ieder geval niet te lang lopen met ergernis over de buren.”
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g