Als de kat van huis is…

mei 2017

Bekend probleem: als de kat van huis is, dansen de muizen. Dat leidde in een straat in het oosten van het land tot de nodige irritatie. “De ouders gingen in het weekeinde vaak naar de camping. Dat was voor de kinderen aanleiding tot wekelijkse feesten waarvan de buren veel overlast hadden”, vertelt de buurtbemiddelaar die door de buren werd ingeschakeld.

Tijdens het gesprek met de buurtbemiddelaars bleek dat de buren het gesprek nog niet aan durfden met de ouders. Daardoor kreeg het gesprek een andere wending. “We wisselden vooral tips over hoe de buren de overlast konden aankaarten. Daardoor voelden ze zich toch gesteund door het gesprek. Zo werkt Buurtbemiddeling ook: we lossen het probleem niet op, maar ondersteunen in het zélf oplossen van problemen”, vertelt de buurtbemiddelaar.  

En vaak kunnen buren wél weer door één deur na een gesprek met een onafhankelijke vrijwilliger van Buurtbemiddeling. “Goed voorbeeld zijn twee buurvrouwen die niet met elkaar over weg konden: een kwetsbare vijftiger met een inwonende zoon en een kwieke eigenzinnige tachtiger. Ze hadden al de nodige aanvaringen gehad. Toen de zoon een bestelbus kocht, ontstond er een nieuw conflict. De oudere dame vond dat de bus haar uitzicht belemmerde.”  

Dat klassieke probleem bleek tijdens een bemiddelingsgesprek opvallend snel uit de wereld. “Een goed gesprek was voldoende om de woonsituatie voor beide dames te verbeteren. Ze hadden elkaar nooit echt gesproken en haalden zich daarvoor van alles in het hoofd. Al tijdens het gesprek konden ze lachen om de misverstanden over en weer. Die auto was eigenlijk helemaal geen probleem. Sterker nog: op het moment van het gesprek was die alweer verkocht….”  
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g