Een biertje op de goede afloop

maart 2017

Jarenlang ruzie hebben en vervolgens een bemiddelingsgesprek afsluiten met een gezamenlijk biertje. Een buurtbemiddelaar uit het noorden van het land maakte dat mee. “Met elkaar in gesprek komen lost altijd meer op dan niets doen. Als mensen dat beseffen, is een oplossing voor een jarenlang probleem al veel dichterbij”, zegt hij.

Een advertentie in de krant wees hem op de functie van buurtbemiddelaar. En die vervult hij ondertussen twee jaar met plezier. Maandelijks probeert hij twee ‘strijdende’ buren weer in contact met elkaar te krijgen. “Belangrijkste oorzaken van een conflict zijn in mijn praktijk erfafscheiding en geluidsoverlast. Als ik een zaak krijg, wil ik alleen de namen, adresgegevens, telefoonnummers van de coördinator doorkrijgen en weten of het een doorverwijzing is. Verdere informatie hoor ik liever van de mensen zelf. Belangrijk is immers dat ik onpartijdig ben en onafhankelijk het gesprek leidt, zodat betrokkenen zelf een oplossing kunnen zoeken. Alles begint met luisteren en vragen stellen.”

Dat betekent niet dat een gesprek altijd succesvol is. Ook deze buurtbemiddelaar maakte mee dat mensen bekvechtend aan tafel gingen zitten en op dezelfde manier ook vertrokken. Veel vaker is er wel succes. “Mijn eerste gesprek is altijd met degene die overlast meldt. Regelmatig is het zo dat de andere partij niet aan tafel wil met de melder. Uit angst, woede of gewoon omdat ze er geen heil in zien. ‘Denk je dat je verder komt door niets te doen?’, is vaak een eyeopener.”

Een buurtbemiddelaar legt na het eerste gesprek contact met de andere buren. Vervolgens probeert hij een bemiddelingsgesprek tot stand te brengen. “Heel vaak maak ik dan mee dat mensen zien dat de buren eigenlijk best meevallen. Met een goed gesprek los je veel op. Dan zie je mooie dingen ontstaan. Ik heb een keer een bemiddeling in een horecazaak gevoerd. De betrokkenen dronken na afloop gezellig een biertje. Dan weet je dat de kans van slagen heel groot is…”  
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g