Huis onverkoopbaar dankzij de buren

November 2016

Huis onverkoopbaar dankzij de buren Zet je het huis te koop, schrikt de buurvrouw alle potentiële kijkers af. Alle reden voor een goed gesprek, maar niet eenvoudig als de communicatie tussen buren al jarenlang moeizaam is. Een buurtbemiddelaar uit het midden van het land wist de situatie toch bespreekbaar te maken.

De buurtbemiddelaar doet het vrijwilligerswerk al meer dan tien jaar. Mensenkennis is daarvoor een vereiste, vindt hij. “Je moet je goed kunnen verplaatsen in mensen en zorgen dat ze op hun gemak raken. Niet meteen het probleem op tafel gooien, maar bijvoorbeeld een compliment maken over een mooie tuin. En je moet goed duidelijk maken dat je onafhankelijk. Belangrijk is ook dat je mensen wijst op de consequenties als ze niet willen meewerken. Dan blijft een probleem door modderen en meestal wordt het dan steeds groter.”

Ergens was dat al het geval bij de kwestie in de plattelandsgemeente. De betrokkenen spraken elkaar zelden of nooit. “Dat had te maken met het drugsgebruik van de buurvrouw. Die had een ongeïnteresseerde houding en schrok zijn buurman af. Die durfde daarom nooit iets te zeggen van de verwaarloosde tuin. Toen hij uiteindelijk zijn huis wilde verkopen, moest hij eigenlijk wel. Niemand wil eigenlijk naast zo’n rotzooitje wonen…”, aldus de buurtbemiddelaar.

Met zijn mensenkennis pakte hij deze kwestie anders aan dan andere. “Ik trof de vrouw toevallig in zijn tuin aan. ‘Aan het opruimen?’, vroeg ik nonchalant. Dat was niet het geval. Tijdens het gesprekje vertelde de vrouw dat ze eigenlijk met veel plezier woonde. ‘Als je boel nou een beetje netjes maakt, dan kan dat vast ook zo blijven…”, zei ik. En blijkbaar had die opmerking haar aan het denken gezet. Binnen de kortste keren was de tuin keurig. De buurman wist niet wat hem overkwam, terwijl er helemaal nog geen gesprek tussen hen beide had plaatsgevonden.”

Het is in feite het klassieke voorbeeld van een burenconflict, weet de bemiddelaar: “Meestal durven mensen elkaar niet aan te spreken. Dat gebrek aan woorden leidt uiteindelijk tot de grootste problemen.” 
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g