Goed gesprek neemt spanning weg

oktober 2015

Henk is buurtbemiddelaar sinds 2010. De ervaring van zijn allereerste gesprek helpt hem nog steeds. “Dat was meteen een heel heftige situatie. ‘Als we dit tot een goed einde brengen, lukken alle bemiddelingen’, zeiden we tegen elkaar”, lacht Henk. 

Zijn verhaal speelt in een middelgrote stad in het midden van het land. Een jong stel schakelde Buurtbemiddeling in vanwege een overlast bezorgende en intimiderende buurman in hun portiekflat. “Eigenlijk doen wij alleen zaken waar geen drugs of politie bij betrokken is. Bij dit geval hadden we sterk de indruk dat er wel drugs in het spel was. En volgens het stel hadden ze de politie ook al ingeschakeld. Dat maakte de zaak extra gecompliceerd”, vertelt Henk.

De buurman houdt van harde muziek, heeft vaak veel vrienden over de vloer en volgens het stel is hij niet voor rede vatbaar. Na een gesprek met het stel klopt Henk bij de gevreesde buurman aan. “Die was zo verbaasd over ons bezoek dat zijn eerste reactie was dat hij niet wilde meewerken. Volgens hem overdreven zijn buren enorm”, aldus Henk, die met een ingeving toch een gesprek kon arrangeren. “Ik hield hem voor dat medewerking vast een positief effect had op de zaak die bij de politie zou spelen. Toen stond zijn deur plotseling open…”

Eenmaal rond de tafel bleek dat de buren nauwelijks met elkaar hadden gesproken. “Het stel ervaarde de rondhangende vrienden bij de ingang van de flat als intimiderend. De vrouw struikelde ook een keer over een van die jongens. Volgens haar met opzet, volgens de groep een ongelukje. Tijdens het tafelgesprek bleef zij erg in negativiteit hangen, terwijl de buurman eigenlijk wel open stond voor veranderingen. Hij zou zijn vrienden vragen om niet meer bij de ingang te gaan staan en wilde ook zorgen voor een betere vloerisolatie. De man wist helemaal niet dat zijn muziek zo goed hoorbaar was bij de buren.”

Een opmerking van Henk doorbrak de impasse aan tafel. “Ik merk dat je wat meer ontspannen bent, klopt dat? “, vroeg ik aan de vrouw. Zelf vond ze dat helemaal niet, maar desondanks veranderde haar houding door mijn opmerking. Eindelijk raakten ze echt in gesprek en uiteindelijk gaven ze elkaar zelfs de hand. Ze maakten afspraken en daaraan hebben ze zich altijd gehouden. Een heel moeilijk gesprek kreeg zo toch een goed einde.”
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g