Ergernis over bovenburen omgezet in begrip

september 2015

Open je thuis een massagepraktijk, maakt het dochtertje van de bovenburen bijna de hele dag lawaai. Klanten komen niet tot ontspanning en klagen bij de buurman levert geen resultaat op.  Uiteindelijk tik je vol ergernis met een bezemsteel tegen het plafond. Een goed gesprek blijkt niet mogelijk. Dankzij de hulp van Buurtbemiddeling verbetert de relatie toch. Zie hier kort samengevat een praktijkvoorbeeld van buurtbemiddelaarster Adriënne uit het zuiden van het land.

“Eigenlijk zat de kern van het probleem in stress bij de betrokkenen”, vertelt ze. “De onderbuurvrouw zocht na een ontslag een nieuwe toekomst. Die vond ze in massages en aanbieden van Reiki. Ontspanning is daarbij natuurlijk belangrijk, maar door de hinder van het buurmeisje kwam dat er nauwelijks van. En dat leidde natuurlijk tot spanning bij de startende onderneemster”, aldus Adriënne.

Omdat ze het probleem niet bespreekbaar kon maken met de bovenburen, speelden de emoties steeds verder op. Vandaar ook de actie met de bezemsteel. “Daaraan ergerde de bovenbuurman zich weer en hij schakelde uiteindelijk Buurtbemiddeling in. Wij kregen beide partijen wel aan tafel. Toen bleek dat er ook veel spanning was bij het andere gezin. Hun dochtertje bleek chronisch ziek en zat al maanden thuis. Geen school wilde haar onderwijs aanbieden. En daardoor moest de hoogopgeleide moeder haar baan opzeggen. Dat frustreerde haar. Omdat ze niet goed Nederlands spreekt, was de communicatie met de onderburen bovendien moeizaam.”

Het bemiddelingsgesprek leidde tot een doorbraak. Beide partijen toonden begrip voor elkaar en zochten het nu juist in steun in plaats van ergernis. “De onderbuurvrouw bood massages aan waarbij het kind gebaat zou zijn. Ook regelde ze dat een bevriende onderwijzer zich voor haar zou inzetten. Zo hielp ze mee aan een oplossing voor het probleem van de buren. Dat leidde tot een veel betere relatie en minder overlast. Heel bijzonder dat één gesprek tot zoveel begrip kan leiden.” 
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g