Mag het wat zachter?

juli 2015

Ook een klassieker: last van de kinderen! Last van de kinderen van de buren is ook een klassiek probleem dat tot langdurige conflicten kan leiden. Terwijl een gesprek vaak veel ‘ellende’ voorkomt. Dat merkten ook twee buren in een stad in het westen van het land. Buurtbemiddelaarster Sara zette ze rond de tafel en dat zorgde voor veel wederzijds begrip.

Een jonge vrouw woont sinds kort in een appartementencomplex. De woning is heerlijk, maar de kinderen van de buren nemen soms het woonplezier weg. Dat leidt tot zoveel ergernis dat ze besluit dat ze er iets van moet zeggen. “Alleen doet ze dat niet zelf, maar vraagt ze haar vader om eens bij de buren aan te kloppen. Gesprekken leiden echter tot niets, misschien ook wel vanwege het taalverschil. De vader spreekt namelijk niet zo goed Nederlands”, vertelt Sara.

Uiteindelijk richt de vrouw zich tot Buurtbemiddeling. Sara weet een gesprek te regelen. “De buren waren daarbij heel verrast dat er ineens een jonge vrouw aan tafel zat. Die wisten niet beter dan dat haar vader er woonde. Ze raakten nu voor het eerst in gesprek en dat zorgde meteen al voor veel begrip”, herinnert Sara zich. “Vooral toen de vrouw uitlegde dat ze chronisch ziek is en niet kan werken. Ze heeft veel last van hoofdpijn en kan dan geluid moeilijk verdragen.”

De vrouw begreep aan de andere kant dat kinderen graag spelen en daardoor wel eens, vaak onbedoeld, voor overlast zorgen. “Daarom zijn er onderlinge afspraken gemaakt. De kinderen krijgen in het weekeinde bijvoorbeeld extra ruimte om te spelen en op andere dagen houden ze rekening met de buurvrouw. Ondertussen is er een hele leuke band ontstaan tussen de buren.”

Voor Sara is het een goed voorbeeld van waarom ze dit vrijwilligerswerk doet. “Je merkt dat veel ergernis ontstaat door een gebrek aan communicatie. Soms ook omdat mensen andere nationaliteiten hebben en daardoor niet goed met elkaar kunnen praten. Dat leidt soms tot problemen. Ik vind dat zo zonde. Als je elkaar leert kennen, blijkt meestal dat de veroorzakers van de overlast in de praktijk heel erg meevallen.”  
Hulp nodig?

Bent u op zoek naar de extra hulp om burenoverlast tegen te gaan?

Klik op de knop en wij zoeken op basis van de ingegeven postcode naar ondersteuning in uw woonplaats.

Tip: Lees de suggesties die we per probleem op een rij hebben gezet.

g